Jemo tudi z očmi

29. 3. 2016

Krožnik in pribor_naslovna

Se strinjamo, da nam hrana še bolj tekne, če je postrežena na lepo urejeni in okrašeni mizi, na krožnikih in s priborom, ki je prava paša za oči? Vsekakor. Preberite nekaj nasvetov in namigov o tem, kako mizo pripraviti, da bodo gostje želeli ŠE.

 

Prt in serviranje hrane

Osnovo seveda predstavlja čist prt, izbirate pa lahko med številnimi stili in oblikami prtov, ki dopolnjujejo opremo vaših prostorov. Na voljo so tudi lepo dekorirani servirni pladnji in krožniki, s katerimi težko pričakovan obrok prinesete na jedilno mizo.

Prt in serviranje hrane

Za obiske prijateljev, vrtne ali rojstnodnevne zabave otrok lahko uporabimo papirnate prte, za posebne priložnosti in bolj formalne obiske pa uporabimo prte iz blaga. Pri izbiri vzorca bodite pazljivi – manj je v tem primeru več, saj je treba prt uskladiti z ostalimi dekoracijami.

 

Postavitev krožnikov in pribora

Pravilen razpored krožnikov, kozarcev in jedilnega servisa naredi obedovanje lažje. Pri postavljanju upoštevajte pravila slavnostno urejenega pogrinjka in bodite pozorni na medsebojno oddaljenost od predmetov in gostov med seboj.

Postavitev krožnikov in pribora

 

  • Kuhinjski pribor postavite v vrstnem redu od zunaj proti krožniku: na levi strani so vilica za solato/predjed, vilica za glavno jed, vilica za ribo in na desni žlica za juho, nož za ribo, nož za glavno jed. Če katere od jedi ni, pribor izpustite.

  • V sredino postavimo “slepi” krožnik, ki služi le kot podstavek, menjamo le zgornji krožnik, namenjen juhi in kasneje glavni jedi.

  • Mesto za sladico/solato pripravite nad zgornji rob krožnika.

  • Kozarce postavite v zgornji desni kot, pri čemer mora biti kozarec za vino tik nad noževo konico.

  • Pripravimo 3 vrste kozarcev: kozarec za rdeče vino, kozarec za belo vino, kozarec za vodo.

  • Prtiček postavimo na krožnik ali na levo stran vilic.


Za bolj preprosta družinska srečanja pogrinjke seveda lahko poenostavite. Zadostujeta na primer dva kozarca: eden za vino nad noževo konico in eden za vodo na levi, pripravite lahko tudi le tisti pribor, ki ga potrebujete.

Jedilni servis

Seveda si lahko pri neformalnih domačih srečanjih privoščite več svobode in kreativnosti, tako s postavitvijo, kot z jedilnimi pripomočki, ki naj vsekakor izražajo vaš stil.

 

Osnove bontona pri mizi

Ne glede na to, za kakšno srečanje gre – vedno je lepo videti uglajeno obnašanje, ki ne zbuja neželene pozornosti. Česa torej zares ne smemo početi?

  • Hrane nikoli ne pihamo.

  • Zobotrebci se ne uporabljajo za mizo, raje se umaknite v drug prostor.

  • Ne cmokajte in se srkajte juhe.

  • Ne naslanjajte se na mizo s komolci, dovoljena so samo zapestja.

  • Pravilno uporabljajte pribor: jemljite ga od zunaj proti krožniku.

  • Ne jejte z rokami, razen ko gre za jedi, kjer je to dovoljeno (škampi, vse vrste školjk in rakov, ostrige, svinjska rebrca).

 

Serviranje in dekoracija