Priprava praznične pojedine

20. 12. 2018

slavnostna pojedina priprava

1. Enostavnejša kuha s primernimi kuhinjskimi pripomočki

Prihajajoči prazniki so čas, ko se vsa družina zbere okoli slavnostno obložene mize, ki se šibi pod tradicionalnimi božičnimi jedmi. Priprava prazničnega menija je lahko pravi izziv, stres pa lahko zmanjšamo z natančnimi predpripravami, izbiro primerne posode za različne jedi in raznolikimi kuhinjskimi pripomočki. Pomagamo si lahko tudi z malimi gospodinjskimi aparati, ki olajšajo marsikatero kuharsko opravilo. Sam proces kuhanja je smiselno kar se da sistematizirati ter vse sestavine umiti, narezati in pripraviti vnaprej. Kuharski začetniki naj za čim boljši okus natančno sleditjo receptu; izkušeni kuharji pa si lahko privoščijo več drznosti in eksprimentiranja. 

praznicna kuha posoda

2. Popolni pripomočki za peko 

Praznične dni si je težko predstavljati brez tradicionalnih slaščic, kuhinje pa brez domačnega vonja po sveže pečenih piškotih. Za uspešno peko si pomagajmo z natančnimi recepti, posebno dobrodošli so tisti od prababic, potrebovali pa bomo tudi primerne pripomočke za peko. Dimenzijo in obliko pekača narekujejo slaščice oziroma peciva, ki ga želimo speči. Za piškote potrebujemo večji ploskev pekač, za pite nizkega okroglega, klasična slovenska potica pa okrogel votel model. Praznične peke se lahko lotimo tudi z otroci, ki posebno uživajo v gnetenju testa in okraševanju piškotov. 

praznicna peka

3. Začimbe naj bodo na dosegu roke

Med kuhanjem je sol in začimbe dobro imeti na dosegu rok, zato jih velja shranjevati v bližnji omarici ali pa na kuhinjski pult umestiti stojalo za začimbe. Začimbe na pogled delujejo veliko bolj estetsko, če jih namesto v prodajnih emalažah hranimo v enakih elegantnih posodicah, za poper in sol pa izberemo mlinček in posipalec zanimivih oblik. 

praznicna kuha

4. Jemo z očmi

Ko je hrana pripravljena pride čas serviranja. Ker ljudje vedno jemo tudi z očmi bo hrana izgledala veliko bolj vabljivo, če jo namesto v ponvi ali pekaču postrežemo v lepi posodi ali na elegantnem servirnem krožniku. Manjše omake in posipe servirajmo v majhnih kozicah, narezan kruh pa v simpatični kožari, ki smo jo obložili z lepo servieto. 

praznicno serviranje

5. Ostanke hrane shranimo

Po obilni praznični pojedini nam v pekačih in ponvah običajno ostanejo ostanki povsem dobre hrane, ki jo je resnično škoda zavreči. Namesto v smeti ostalo hrano raje pospravimo v posode za shranjevanje in si v naslednjem dnevu zgolj pogrejmo ter tako prihranimo naporno kuhanje novega obroka. 

praznicna kuha shranjevanje